GÄVLEBORG

Männen regerar länets bostadsbolag

Det är männen som bestämmer i länets kommunala bostadsbolag. I styrelserna är bara var fjärde ledamot kvinna. Flest kvinnliga ledamöter finns i Gavlegårdarna och Sandvikenshus styrelser, där är 3 av 7 kvinnor.

I Hudiksvallsbostäders styrelse sitter åtta män och en kvinna.

– Jag tycker gott det kunde vara fler, för kvinnor har andra åsikter än karlar, tycker Daga Nilsson som bor i en lägenhet som ägs av Hudiksvallsbostäder.

Hudiksvallsbon Eva Broberg håller med:

– Det borde vara åtminstone hälften kvinnor och hälften män i styrelsen, för det är ju både män och kvinnor som bor i lägenheterna, säger hon.

Männen dominerar i länets kommunala bostadsbolags styrelser. Av 66 ordinarie ledamöter är 16 kvinnor.

Tror det är slentrian
I Hudiksvallsbostäder finns en kvinna, Lilian Holmgren som är ordförande för styrelsen. Hon vill ha in fler kvinnor, men tror att det av slentrian inte blir så.

– Jag tror att det är en viss slentrian. Det kan också vara så att det är fler män som är intresserade av att vara med i en bolagsstyrelse. Vi har ambitionen att det ska komma med en kvinna men av något konstigt misstag så blir det i alla fall en man, säger hon.

Flest kvinnliga ledamöter finns i Gavlegårdarna och Sandvikenshus styrelser, där är 3 av 7 kvinnor. Men i Ockelbogårdar och Nordanstigsbostäders styrelser sitter bara män.

– Det har inte funnits kvinnor som har varit intresserade, men jag tycker inte det är något fel med att ha med kvinnor i styrelsen, säger Hans-Åke Bergman som är ordförande i Nordanstigsbostäders styrelse.

Hoppas hitta intresserade kvinnor
I Ockelbo säger man samma sak. Både där och i Nordanstig skulle man gärna se fler kvinnor, men man tror inte att arbetet påverkas av att det bara är män.

Hans-Åke Bergman hoppas att partiets politikerskola ska kunna locka fler kvinnor.

– Vi har olika politikerskolor och genom det hoppas vi kunna få in kvinnor som är intresserade. Men om de sen fortsätter och kommer ändå in i styrelsen det får framtiden utvisa, berättar han.

Nina Ljungberg
nina.ljungberg@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista