1 av 2
Tältlägret söder om Söderhamn packas ihop. Foto: Hasse Persson
2 av 2
Bärplockare från Bulgarien städar upp efter polisens kontroll. Dan Westerlund vid Söderhamns tekniska avdelning besöker tältlägret. Foto: Hasse Persson
SÖDERHAMN

Bärplockare städar upp och flyttar på sig efter polisens kontroller

Bärplockarna packar ihop efter det att polisen kontrollerade tältlägret utanför Söderhamn på onsdagen. Det är inte tillåtet att bo i tältläger. Det kommunen gör är att försöka avhysa dem.

Söder om Söderhamn finns flera tältläger där bärplockare bor. På ett av de ställena står 5-6 tält uppställda.

– Det gjordes ett tillslag från polisen. De blev avhysta och uppmanade att städa området. Och det gör de - de städar och ska ge sig av, säger Dan Westerlund vid tekniska avdelningen på Söderhamns kommun.

I tältlägret bor familjer med små barn. Bilarna är fullpackade med grejer. Enligt polisen kommer bärplockarna från Bulgarien.

– De får inte slå upp tältläger och skräpa ner. Det ingår inte i allemansrätten, säger Dan Westerlund.

Snart är lingonsäsongen här. Dan Westerlund tror att kommunen tillsammans med polisen kommer att få avhysa bärplockare fler gånger innan bärsäsongen är över.

– Förmodligen får vi ett samtal om några dagar om att de har slagit till på ett annat ställe. Det är väl risken. Men vi kan inte göra mycket annat än att avhysa dem och be dem städa, säger Dan Westerlund.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista