söderhamn

Koppartjuvar dömdes - och släpptes

Fem bulagariska medborgare mellan 20 och 30 år gamla dömdes på torsdagen till villkorlig dom och 5000 kr var i böter för stöld. De fem hade stulit nära 500 kilo kopparkabel vid gamla järnvägsstationen i Söderhamn den 1:a augusti. Sedan dess har de suttit häktade, och försattes efter domen på fri fot.

På kvällen den 1:a augusti fattade en ung uppmärksam bilist misstanke om varför fem personer lastade en 490 kilo lång kabel vid det gamla stationshuset i Söderhamn. Han tog registreringsnumret på deras folkvagnsbuss och ringde polisen.

De fem männen kom i samma ögonblick förbi och den unge bilisten följde efter. Efter tre varv i rondellen vid McDonald gick färden till Långtåtippen där polispatrullen hann i kapp.

Två brödrarpar och en annan man i åldrarna 20-30 år togs om hand. - Vi är oskyldiga, kabeln var vara skrot. Hade det varit koppar skulle vi aldrig tagit den. Vi trodde de var järn.

Tingrätten trodde inte på männen och dömde till stöld och dagsböter på 5000 kr per person, ett straff som var likställt med de två veckor de suttit häktade. De fem sattes på fri fot och stora glädjescener utbröt bland de 20-tal personer anhöriga som var på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista