gävleborg

Sveriges dyraste hälsocentraler

Gävleborgs landsting har Sveriges dyraste hälsocentraler. Primärvården kostar drygt 4200 kronor per invånare - en tusenlapp dyrare än många andra landsting. Men gävleborgarna får också mycket för pengarna säger primärvårdschefen.

Landstingsrådet Tommy Berger säger till Gefle Dagblad att det är svårt att hitta bevis för att kvalitén är bättre på hälsocentralerna i Gävleborg jämfört med andra landsting.

Men primärvården i Gävleborgs landsting kostar mest i hela Sverige. 4256 kronor per invånare läggs på primärvården. I många andra landsting ligger kostnaden på omkring 3000 kronor per invånare. Minst pengar lägger Skåne - 2705 kronor.

Men det här beror bland annat på att primärvården i Gävleborgs landsting har en mer omfattande verksamhet än andra landsting enligt Berit Fredricsson som är chef för primärvården i Gävleborg.

Primärvården hjälper deprimerade personer med psykiatri. Mödravårdcentralerna ingår också i primärvården i Gävleborg. Människor i Gävleborgs län kan också få vård från hälsocentralerna i sina hem. Primärvården erbjuder också jourtider på familjeläkarjouren. Dessutom sysslar primärvården med rehabilitering.

Enligt Berit Fredricsson är det ovanstående exempel på saker som Gävleborgs primärvård gör som många andra landsting inte gör.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista