Foto: Scanpix
HUDIKSVALL

Farliga lekplatser byts ut och byggs om

Många lekplatser runt om i Sverige inte håller måttet när det gäller säkerhet. Men i Hudiksvall har kommunen och Hudiksvallsbostäder nu plockat bort gamla redskap och hela lekparker som inte hållit måttet. Istället satsas nu på färre men större lekplatser.

Jenny Häggström bor i området Håsta där det en av dom nya lekplatsernas finns. Hon tycker den känns säker för sina barn:

– Den är väl bra anpassad till de regler som finns idag. Jag släpper min äldsta dit. Hon är fyra år, säger hon.

– En sak som vi har tänkt på är ett rör där man kan sticka ut huvudet ur. Vi har undrat över diametern på det röret. Men annars har vi jätteroligt i lekparken, säger Ruth-Inger Zablotny som jobbar på Håstahöjdens förskola och ofta besöker den nya parken med barnen.

Byggt efter regler
Den nya naturparken som byggts av Hudiksvallsbostäder är en lekpark som smälter in i den naturliga omgivningen. Här finns bland annat en grusväg över små kullar som barnen kan cykla på. En tunnel att krypa igenom och några betongklumpar som barnen också kan krypa i.

Enligt Nils- Erik Blomdahl som är VD för Hudiksvallsbostäder är naturparken byggd helt i enlighet med de noggranna regler som finns idag.

Femtio lekplatser har rivits
Det är inte bara i Håsta som Hudiksvalls bostäder har byggt nya större lekplatser. Under en period på cirka fem år har bostadsbolaget plockat bort ett femtiotal mindre lekplatser som inte hållit tillräckligt hög klass när det gäller säkerhet.

Istället har man alltså satsat på att bygga färre och större lekplatser efter de nya säkerhetsföreskrifterna:

– Under många års tid har vi nu bytt ut gamla lekplatser och samlat ihop mindre lekpöatser och gjort dem större. Moderniserat upp dem helt enkelt för att då anpassa dem till nya regler och mått som gäller, säger Nils- Erik Blomdahl.

Malin Jakobsson
malin.jakobsson@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista