Större evenemang på TV gör att färre söker akut sjukvård. Foto: Scanpix
Gävleborg

Färre söker sjukvård under större evenemang på TV

Färre länsbor behöver ringa 112 efter ambulans när det är spännande evenemang på TV. I Västernorrland har landstinget statistikt bevisat att så är fallet. Och även i vårt län verkar det vara så, det säger Peter Bergh som är verksamhetschef för akutsjukvården i länet.

I Sundsvall har statistiken från akutsjukvården granskats närmare och där är det tydligt att behovet av akutsjukvård sjunker när TV visar något attraktivt program.

- I Gävleborg har vi inte forskat kring någon statistik, men vi har en känsla och vi är övertygade om att det man kommit fram till i Sundsvall även stämmer här. Det säger Peter Bergh, verksamhetschef för akutsjukvården i länet.

Mindre sjuk under OS
Säsongsavslutning för Allsång på Skansen, final i Melodifestivalen eller som nu - OS. Det är alltså fler typer av evenemang som leder till att färre ringer 112 efter ambulans.

- Hjärtinfarkter händer oavsett OS, däremot sker det färre olyckor. Sitter människor hemma i finsoffan istället för att vara ute och köra bil eller drutta omkring på stan så blir det en naturlig effekt, säger Peter Bergh.

Kan vara farligt att vänta för länge
Det problem Peter Bergh ser med det här beteendet är att vissa människor väntar lite för länge med att söka hjälp. På varje patient görs en genomgång av sjukdomshistorien, och den visar ganska ofta att besvären startade ”innan matchen” eller ”innan evenemanget”.

Samtidigt får tendensen Peter Bergh att fundera över behovet av akut vård.

- Jag har lite svårt att ta ordet i min mun men man kan undra lite över lyxkonsumtion. Alltså, om man kan vänta för ett evenemang, då kanske man kan vänta av andra orsaker, säger han.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista