Ovanåker

Omtvistat bidrag införs i Ovanåker

Ovanåker är den enda kommunen i länet som beslutat att införa vårdnadsbidrag från och med årsskiftet. Då blir det möjligt för föräldrar i Ovanåker att vara hemma med sitt barn för 3000 kronor i månaden istället för att lämna på dagis.

Jennie Forsblom från Edsbyn har varit hemma i tre och ett halv år med sina barn och nu kommer hon att söka vårdnadsbidraget.
– Dom behöver sina föräldrar när dom är så små, säger hon.

Enda kommunen i länet
Ovanåker kommun är den enda kommunen i länet som beslutat att införa vårdadsbidraget till årsskiftet. Bidraget kan sökas för barn som fyllt ett år, men inte tre. Och de 3000 kronorna i månaderna som bidraget består av kan betalas ut först när 250 dagar av föräldrapennigen har lämnats. Jennie Forsblom hade emellertid tyckt att en utbyggnad av föräldraförsäkringen hade varit det allra bästa alternativet.
– För det här blir ytterligare en sak att hålla reda på med regler och sådant, säger hon.

Oppositionen kritisk
Men från oppositionshåll är emellertid kritiken mot vårdnadsbidraget salt. Eftersom kvinnor i regel tjänar mindre än män kommer mammorna i första hand att nappa på erbjudandet och halka efter löne-och karriärmässigt. Men Björn Mårtensson, kommunalråd i Ovanåker menar att det är ett fritt val isåfall.

Anna Björklund
anna.bjorklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista