gästrikland

Fängelse för Chevamannen - skyldig till fem våldtäkter

Den 27-årige så kallade Chevamannen som har stått inför rätta för sex våldtäkter fick idag sin dom. Han dömdes till fyra års fängelse. Tingsrätten anser att han är skyldig till fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök.

27-åringen har åkt runt i Gästrikland med en skåpbil av märket Chevrolet som kallades för Partybussen. I den bjöd han unga tjejer på sprit. Han våldtog alltså också tjejer som han festade med.

Det finns få vittnen och inte mycket teknisk bevisning som binder den 27-årige gävlebon till våldtäkterna. Den bevisning som trots allt finns gör att trovärdigheten för de våldtagna tjejernas berättelser stärks. Det gör att bevisningen räcker för en fällande dom enligt tingsrätten.

27-åringen döms till fyra års fängelse och att betala skadestånd. Fyra av de våldtagna tjejerna får 85.000 kronor i skadestånd. En tjej - hon som kallas för Julia längre ner i texten - får 125.000 kronor i skadestånd.

Chevabussen som tillhörde den 27-årige Gävlebon - som vi kallar för Jonas - kallades Partybussen. Med den cruisade han runt i Gästrikland, tjejer åkte med och de bjöds på hembränd sprit.

Jonas misstänks för att ha våldtagit sex av tjejerna och för våldtäktsförsök på två tjejer. Tingsrätten anser att han är skyldig till fem våldtäkter och ett våldtäktsförsök. För en våldtäkt och ett våldtäktsförsök är bevisen alltså inte tillräckliga enligt tingsrätten.

Sommaren 2007 började Jonas Partybuss att rulla mellan tätorterna i Gästrikland. Det var aldrig Jonas själv som körde, det fick andra killar göra.

Tjejer bjöds in i bussen, och det var populärt att åka med.

- Det var bra stämning, berättar 15-åriga Julia som åkte med i bussen några gånger. Vi pratade, skrattade och sjöng mycket. Mest sjöng vi till dansbandsmusik som Lasse-Stefanz, och ibland rockabilly.

Reglerna i Chevan var tydliga. Jonas hade sin speciella plats. Mellan honom och chauffören stod en kylväska med petflaskor fyllda med hembränd sprit. Jonas ville ha en av tjejerna i knäet, och helst skulle de vara lite avklädda. Tjejerna bjöds på den hembrända spriten, och blev man bjuden löd regeln att man också skulle dricka.

- När man skålar så dricker man också, kunde han säga. Han kunde stanna och säga att nu åker vi inte förrän du har druckit, berättar Julia.

Samtidigt tycker hon att Jonas också hade en omtänksam sida.

- Jag och flera av tjejerna har haft problem tidigare. Varit deprimerade. När en trevlig kille då kommer och ger en komplimanger och verkar bry sig om en, så blir det ju så att man tänker positivt om honom, säger hon.

Början till slutet för Partybussen var en konsert på Folkets Hus i Järbo den 8e mars i år. Rännhåla Rockers spelade och både Julia och Jonas fanns på plats i lokalen. Jonas blev osams med sin flickvän. Plötsligt gick han fram till Julia och slet med henne in på toaletten.

- Det är ditt fel, det är du som har porrat upp mig, säger han till Julia enligt förhören.

Därefter följer ett brutalt våldtäktsförsök.

Efteråt skickade Jonas ett SMS. ”Sorry om du vart rädd. Det var inte meningen”.

Julias polisanmälan ledde till att en härva av sexuella övergrepp kunde redas ut. Vittnen som kallats visade sig vara offer själva.

Jonas nekar till alla anklagelser, och under rättegången ifrågasatte hans advokat Hans G Andersson tjejernas trovärdighet.

- Det är märkligt att man åker med i den här bussen, att man dricker så mycket alkohol och att man följer med min huvudman upp i hans lägenhet fast man säger att man har råkat illa ut av honom tidigare, sa Andersson.

Och det här är en historia som inte skulle ha uppdagats om inte Julia efter mycket tvekan vågat gå till polisen.

- Jag var lite osäker och rädd att jag skulle behöva möta honom själv och att jag inte skulle bli trodd. Jag trodde inte flera skulle våga anmäla, men dom fick väl mod till det, säger Julia.

Anm: Både Jonas och Julia heter i verkligheten något annat.

Reporter: Maria Sundell i samarbete med Brott i P1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista