gävleborg

Brist på energiexperter

Före årsskiftet ska alla flerfamiljshus energideklareras, men de energiexperter som finns i dag räcker inte för att alla hus ska hinna kontrolleras före årsskiftet.

- Just nu har vi fullbokat ett par månader framöver. Men vi har möjlighet att ta in ett par deklarationer till innan nyår, berättar Magnus Hedin som jobbar som energiexpert i Gävle.

Energideklarationen är ett mått på hur mycket energi en byggnad gör av med. Före sista december ska alla flerfamiljshus energideklareras. En certifierad energiexpert tittar på lägenheternas temperatur, isolering och ventilation.

Efter kontrollen får fastighetsägaren förslag på eventuella åtgärder och en lapp som säger att bostaden blivit deklarerad. Lappen ska sitta väl synlig i trappuppgången för att kommunen, som är tillsynsmyndighet, ska kunna kontrollera att deklarationen gjorts. Om man vägrar att deklarera kan kommunen dela ut vite.

Men de energiexperter som finns idag räcler inte för att alla hus ska hinna kontrolleras före årsskiftet. I Gävleborg finns tre firmor som gör deklarationer, alla i Gävle.

- Jag tror vi kommer ha fullt i höst och även en bit in på nästa år. Slutdatumet sista december är alldeles för snävt satt, jag tror att Boverket kommer att skjuta fram datumet, säger Magnus Hedin.

För att skjuta fram datumet krävs ett riksdagsbeslut men det kommer inte att hinna tas innan den sista december. På Boverket, som har hand om deklarationerna, hoppas man att så många hus som möjligt hinner deklareras under hösten. I dag finns 590 energiexperter men för att alla hus ska hinna kontrolleras skulle det behövas minst dubbelt så många.

- Det behöver nog vara ett par tusen och det utbildas hela tiden så det kommer fler och fler. Vi har en bit kvar men vi har en lång höst också så vi hoppas att det mesta kommer in innan årsskiftet, säger Karl-Erik Svensson på Boverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista