1 av 2
foto: Anders Ekholm
2 av 2
Chef Ewa Minicz framför den sprayade väggen. Foto: Anders Ekholm
Sandviken

Tonåringar protesterar mot läkarflytt

Unga barnpsykpatienter har sprayat en protesttext över ytterväggen till den barnpsykiatriska mottagningen i Sandviken. Anledningen är att hyrläkaren Peter Brosché har fått sluta sitt jobb

Protesten gäller barnpsykiatrikern Peter Brosché som har fått lämna sitt jobb eftersom landstinget inte längre vill ha kvar så kallade hyrläkare.

Den sprayade texten består dels av små och stora bokstäver och hans efternamn är felstavat. Men mottagingschefen Eva Minnex är helt övertygad om att det är en tonårspatient som har sprayat texten.


– Det är helt uppenbart att det är en ung person som har sprayat texten. En person som saknar Peter - alltså en av våra patienter, säger hon.  

Ska bli färre hyrläkare
Den populära läkaren Peter Brosché säger till Radio Gävleborg att han är smickrad över att vara saknad av patienterna och att ha gärna skulle vilja komma tillbaka - men Kjell Norman divisionschef för bland annat psykiatrin inom Landstinget står fast vid Landstingets policy att antalet hyrläkare ska minskas ner oavsett hur duktiga de är.  

– Vi kommer ju naturligtvis ordna fram en annan läkare som inte är inhyrd, säger Kjell Norman som inte ångrar att man tidigare har haft många hyrläkare, eftersom de har gjort ett bra jobb.  

Tidigare lågmälda protester
Tidigare har föräldrar och patienter reagerat över att läkare Peter Brosché skulle sluta - men det har varit mest lågmälda protester. 

Att någon skulle spraya ner väggen med sin protest tyder på att någon patient nu känner sig desperat och förtvivlad, menar Ewa Minicz som tycker att landstinget sviker unga människor som många gånger tidigare har varit med om brutna relationer och kontakter.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista