Barnen glöms bort när pappa har slagit mamma

När en pappa döms för hustrumisshandel är risken stor att barnens utsatthet glöms bort. Den slutsatsen drar Maria Eriksson, som är doktorand i sociologi vid Uppsala Universitet.
Varje år kommer runt 1500 kvinnor till kvinnojourerna i Gävleborg. De flesta har blivit misshandlade av sin man. Det är allmänt känt att många män som misshandlar sin fru eller sambo, också slår sina barn. Men trots det så är det inte alltid som familjerättssekreterare tänker på barnens utsatthet. När pappan dömts för våld mot mamman, bedöms föräldrarnas trovärdighet väldigt olika av familjerättssekreterarna. Om barnen vid en vårdnadstvist säger att dom inte vill träffa sin pappa tror många att det inte är barnets egen åsikt utan att barnet är påverkat av sin hämndlystna mamma, som vill straffa pappan genom att förbjuda honom att träffa sina barn. Men om barnet däremot säger att det vill träffa sin pappa tror rätten att det är barnets egen åsikt. Men innerst inne kanske barnet bara säger så i ett försök att skydda mamman från nya övergrepp av mannen, säger Maria Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".