Den lagliga graffitiväggen, ledde till en viss ökning av klotter.
GÄVLE

Graffitivägg ledde till mer illegalt klotter

Det olagliga klottrandet har ökat något sedan Länsmuseet i Gävle satte upp en laglig graffitivägg i våras. Polisen i Gävle befarade också då att graffittiväggen skulle inspirera till mer fall av illegal målning.

När Länsmuseet i Gävle satte upp en laglig graffitivägg befarade många att det olagliga klottrandet skulle öka. Antalet anmält klotter har ökat något, men endast från 41 till 54 anmälningar - jämfört med året innan.

Trots att det olagliga målandet inte har ökat explosionsartat, har försäljningen av sprayburkar på en butik i Gävle gjort det. En förklaring kan vara att lagliga graffitimålandet fått ett uppsving i sommar.

Men polisen i Gävle är skeptisk mot lagliga väggar. Anders Lyrberg närpolischef i Gävle tror att lagliga väggar uppmuntrar illegalt målande.

Nu när väggen är nedtagen och legalt måleri en omöjlighet finns bara ett alternativ den målarsugna:

– Då blir det att fortsätta måla olagligt i sådana fall för jag vill inte sluta måla, säger den graffitimålare som Sveriges Radio Gävleborg har pratat med.

Anna Björklund
anna.björklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista