hofors

Stenåldersfynd vid utgrävning

Ett yxhuvud från stenåldern och flera brända bitar av sälben - det är några av fynden i den arkeologiska utgrävningen i skogen utanför Gammelstilla i Hofors. Utgrävningen görs av arkeologer och volontärer i ett samarbete mellan Uppsala universitet och fornminnesföreningen Kråknäsjärnet.

Arkeologen Michel Guinard ligger på knä i en liten skogsglänta utanför Gammelstilla i Hofors och rakar varsamt upp tunna lager jord ur marken. Han spanar efter lämningar från de människor som troligen bodde tillfälligt på den här platsen för ungefär 7 000 år sedan.

Varje jordplätt på några kvadratdecimeter mäts och märks ut innan jorden långsamt grävs upp och silas i en stor sil. Hittills har forskarna hittat både stenskrapor som använts för att skrapa hudar, huvudet från en stenyxa och bitar av stenen asktuff, som inte förekommer naturligt i det här området utan måste ha burits hit av resande människor.

I förlängningen kan fynden ge en djupare bild av hur stenåldernsjägare och samlare levde och arbetade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista