Gävle

Lång väntan på åtal för Svarte Jägare-attentat

På fredag väntas nio personer åtalas vid Gävle Tingsrätt. Det handlar om brandattentaten mot Gävlekrogen Svarte Jägaren. Sex av de misstänkta har tidigare begått brott tillsammans, men trots det tycker vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand inte att man kan prata om en liga.

- De personer som kan misstänkas har ingen egentlig koppling till varandra mer än att de begår brott. En liga syftar till att man i en mer organiserad form begår brott. Men det finns inget som tyder på det i det här fallet. Det är snarare tvärtom, att det finns personer som utnyttjar betydligt yngre pojkar för sina egna syften, menar Mikael Hammarstrand.

På fredag väntas åtal väckas mot nio personer i Gävle tingsrätt. Det är sex unga killar som misstänks för brandattentaten, två delägare som av ekonomiska skäl misstänkts beställt bränderna och en 35-årig mellanhand.

Åtalspunkterna är över 40 och för ungdomarna handlar det både om stölder och om bränderna som anlades på restaurang Svarte Jägaren i januari och april.

Målsägande är Gavlegårdar som äger fastigheten och de 82 boende i pensionärshemmet Adjunkten som finns i huset.

Åtal skulle ha kommit i förra veckan, men eftersom en av de misstänkta befinner sig utomlands har det skjutits upp en vecka. Men mer än så kommer det inte förskjutas, det är Mikael Hammarstrand övertygad om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista