Rättegång om knarkfabrik

Idag inleds rättegången i Gävle Tingsrätt mot dom tre män som bland annat misstänks för att ha förberett narkotikatillverkning i Göteborg. En av de åtalade är en 26-årig gävlebo.
Gävlebon har tillsammans med sina två 21-åriga göteborgskamrater hanterat stora mängder narkotika och dopningsmedel som dom enligt åklagaren har sålt eller planerat att sälja. Dessutom fann polisen en komplett fabrik för tillverkning av narkotika i en bostad i Göteborg som tillhörde en av dom misstänkta. Själva tillverkningen hade dock inte hunnit starta, enligt polisen, eftersom några få ingredienser saknades. Förutom dom tre huvudmännen omfattar åtalet också en fjärde man från Forsbacka som brukat och sålt en mindre mängd narkotika. Tillsammans misstänks männen för två fall av grovt narkotikabrott, fyra fall av narkotikabrott, förberedelse till grovt narkotikabrott, grovt dopningsbrott samt ett fall av bedrägeri. Delar av den här narkotikahärvan har redan behandlats rättsligt i och med att två män från Sandviken och Gävle dömts till fem månaders fängelse respektive villkorlig dom och böter för innehav och bruk av narkotika - där ogillades dock en åtalspunkt om grovt narkotikabrott eftersom den narkotika som beslagtogs och förmodades vara ecstasy inte analyserades. Den domen har dock överklagats och kommer att tas upp av hovrätten i slutet av maj. Den rättegång som inleds idag fortsätter på fredag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".