Birgitta Svensk inom äldreomsorgen tror på metoden. Foto: Christian Höijer
Gävle

Dementa ska kontrolleras med GPS

I framtiden kan dementa personer kontrolleras med datorteknik. I Gävle utvecklas just nu ett trygghetssystem som går ut på att man fäster en sändare på dementa personer. Om personen går utanför ett visst område så skickas det ut ett larm.

Det var för två år sedan som tankarna kring ett trygghetssystem för dementa tog fart genom Ola Polmé, ansvarig för demensvården inom Gävle kommun.
Utvecklats i två års tid

Polmé kontaktade Future Position X, en ideell förening i Gävle som är experter på så kallad GIS-teknik. I två år har de arbetat med att ta fram fungerande system.

Och redan nu finns det system som fungerar, problemet är att de är för stora och klumpiga enligt Martin Snygg, projektledare på Future Position X.

Larmet går när man kommer utanför zonen

Tanken är att den demente utrustas med en gps-sändare på kroppen som är kopplad till en dator. I datorn läggs ett antal koordinater in på en karta och bildar en så kallad säker zon. Först när personen kommer utanför den säkra zonen - som kan vara det egna hemmet, trädgården eller staden - så går ett larm till exempelvis en anhörigs mobiltelefon.
Behövs kraftfulla batterier

När systemet kan tas i bruk är oklart. Just nu hänger det på att få fram tillräckligt kraftfulla batterier. Enligt Martin Snygg kan det gå snabbt bara det finns tillräcklig efterfrågan på marknaden. I bakvattnet finns också det nya europeiska satellitnavigeringssytemet Galileo som väntas vara både bättre och energisnålare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista