På väg in till rättegången om mordet i Friggesund. Foto: Hasse Persson
hudiksvall

Rättegång om Friggesundsmord startade

På tisdagen inleddes rättegången mot en man och en kvinna från Friggesund som är åtalade för mord alternativt dråp. En 22-årig man dödas efter att han har tagit sig in i parets lägenhet genom balkongen. Åklagaren tror att mannen som dog ville komma åt droger.

Under rättegången spelades larmsamtalet som kom till SOS lördag den femte juli kl 18.39 upp.

”Han hugger honom med kniv, han kom och började hota med kniv, han har slagit ihjäl honom.” Kvinnan som ringer SOS är panikslagen och skriker. ”Han är död nu, han har slagit ihjäl honom. Han gav sig på mig också. Han är död!”

Ambulans anländer fyra minuter senare och möts av en man med sönderslaget huvud liggande i blod på golvet.

8 minuter tidigare ringde kvinnan sitt första samtal till SOS. Hon berättar då att en man har trängt sig in i lägenheten. ”Han hotar och jag känner honom inte”, säger hon skräckslagen.

Det var det 22-årige mannen från Hudiksvall som gjorde entré balkongvägen.

Åklagare Mikael Hammarstrand menar att han kanske ville komma åt heroin. Att han hotar paret och att den 34-årige mannen och kvinnan använder kniv mot honom. Det blev 22 stick varav ett dödande i kroppspulsådern. Ungefär 20 stick tar ingen på sig. Mannen fick också huvudet spräckt av en 62 cm långt konsoll. Den hör till bevisningen, liksom två knivar.

Mannens försvarare hävdar att 34-åringen slog honom i huvudet och alls inte dödade honom med kniv. Kvinnans försvarare sa under rättegången att hon kanske åsamkat ett par stick. Deras berättelser om den blodiga kvällen har ändrats under förhören eftersom de har skyddat varandra.

Nu väntar förhör och vittnen. Under onsdagen ska rättegången avslutas.

Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista