Gävleborg

Nya hastigheter på länets vägar

Under september kommer drygt 26 mil av Gävleborgs vägar att få nya hastighetsgränser. Det handlar om sänkningar av hastigheten i länets norra delar, men resor söderut kommer att gå en aning snabbare.

Det är hela systemet med hastighetsgränser som Vägverket kommer att se över de närmaste åren.

Nu i etapp 1 har nära 29 mil av nationella stamvägar i Gävleborg setts över, och drygt 26 mil får förändringar.

Hastigheten ska anpassas till vägens standard, och på E4 norrut mellan Tosätter och Hudiksvall sänks hastighetsgränsen till 80 kilometer i timmen. Den sänks också mellan Hudiksvall och Vattrång, till 100 kilometer i timmen.

På en väg med mitträcke är hastighetsgränsen 100 kilometer i timmen. Men där har Gävleborg faktiskt fått ett undantag. Mitträckesvägen mellan Gävle och Söderhamn får behålla 110 kilometer i timmen.

På E4 söderut, från Mehedeby till norr om Uppsala, höjs hastighetsgränsen till 120 kilometer i timmen.

Det här är alltså etapp 1 i Vägverkets bearbetning av vägnätet. I planen för etapp två finns bland annat tankar om nya mitträckesvägar mellan Glössbo och Söderhamn och på Riksväg 80 förbi Tegelbruket mellan Storvik och Hofors.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista