Orosmolnen blir allt färre
söderhamn

Det ljusnar i Söderhamn

Arbetsmarknaden i Söderhamn ser allt ljusare ut. Kommunen är annars den i Gävleborg som har den högsta arbetslösheten, på runt sju procent. Men under den senaste tiden har en hel del nya företag etablerat sig i stan. Och i dag fredag presenteras ytterligare ett, som ännu så länge är hemligt.

Totalt handlar det om ett par hundra jobb som kommit till Söderhamn under den senaste tiden. Bland annat blev det klart i juni med 80 nya jobb i stan när Tele 2 förlägger en del av sin kundservice till ett Söderhamnsföretag.

I mitten av augusti kom också beskedet att Söderhamn blir en av de orter där den nya pensionsmyndigheten ska finnas - vilket medför nyanställningar.

Trots detta är arbetslösheten fortfarande hög i Söderhamn - inte minst bland ungdomar.

Den största utmaningen för arbetsförmedlingen i Söderhamn tror chefen Hans Nordlund är att få människor att tänka i nya banor - att gå från tillverkningsjobb till servicejobb.

Den dystra bild som brukar målas upp om att det inte finns några jobb i Söderhamn är inte alltid sann - i flera branscher är det till och med brist på folk, berättar Ulf Marcusson som jobbar som arbetsförmedlare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista