Rödkåkarna i Norrsundet. Foto: Joacim Lindwall.
Norrsundet

"Rödkåkarna" går i graven

De så kallade ”rödkåkarna” i Norrsundet ska rivas. Det är ett riktigt kulturmonument i form av arbetarbostäder från 1925 som som nu definitivt tjänat ut och blir grävskopornas rov. Hamrångeborna kommer dock att få chansen att rädda enstaka byggnadsdetaljer för framtiden.

Det är fyra röda flerfamiljshus byggda i gammal bruksstil och som ligger på rad inte så långt från fabriken, som nu alltså ska rivas.
Från början var det sju hus - samtliga uppförda av den dåvarande fabriksägaren - men tre är redan rivna och nu ska alltså också resterande fyra hus bort.
- Husen är helt färdiga, dom måste bort, säger Göran Bäurle, ordförande för föreningen Knutpunkten i Hamrångebygden.
Göran Bäurle ser heller ingen symbolik med att de gamla arbetar-bostäderna rivs nästan samtidigt som fabriken slår igen.
- Nej, det är en del av förnyelsen, det är inget trist att ta bort dom här fula och farliga husen, säger han.

Byggnadsdetaljer återvinns
För att återvinna materialet som finns i husen har föreningen Knutpunkten bestämt att det ska delas och intresset har varit stort berättar Göran Bäurle.
Exempel på sådant som delas ut: Takpannor (2-kupigt tegel, tillverkat 1948). Grova brädor, 3 tum 9 och grövre bjälkar. Hängrännor och stuprännor. Snörasskydd. Rostfritt kärl på ca 150 liter. Enstaka fönster, dörrar och källardörrar, mm.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista