Caféägarna Tomas och Louise Eriksson i Sannäs fick så många turistbesök att de nu tvekar om att fortsätta. Fotto: Hasse: Persson.
Gävleborg

Märkbart uppsving för turismen

Turismen i Hälsingland och Gästrikland ökar. Enligt länsstyrelsens senaste statistik är det omkring 15 procent fler turister som söker sig till Gävleborg jämfört med den föregående mätningen och det är framför allt svenskar och finländare som hittar hit.

Den ökande turismen har haft märkbara effekter redan denna sommar. Exempelvis Växbo krog - som öppnade i maj - har haft en kolossal tillströmning av gäster anser Per Johansson som driver restaurangen med 40 anställda.
- Turisterna bara väller in, säger han.

Statistiskt fastställd ökning
Länstyrelsens senaste statistik säger att 14-15 procent fler turister kommit t o m maj kan nyansera det intrycket. Av den statistiken framgår att Hotellen för ögonblicket är vinnare och vandrarhemmen förlorare. Sveriges bästa rastplats, Ångersjön vid E4:an har gått bättre än ifjol, medan Järvzoo haft färre besökare men ändå omsatt mer pengar.
Publikmagneten Wij trädgårdar slutligen, har haft en något sämre besökstillströmmning medan Mackmyra whiskey tvärt om lyckats locka fler än under tidigare säsonger. 

Turisterna blev FÖR många
Att turismen i Gävleborg kan vara lönsam visas inte minst av de erfarenheter paret Tomas och Louise Eriksson i Sannäs väster om Hudiksvall gjort denna sommar. De förvandlade sin gamla gård till café och fick så många besök så att de nu är tveksamma till att fortsätta.
- De upp mot 90 gäster vi fick per dag är mer än vad vi mäktar med. Nu måste vi välja mellan att anställa eller lägga ner hela idén, säger Tomas Eriksson.
Hasse Persson
hasse.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".