Gävle

Missbruksvård på anstalt fungerar

Kriminalvårdens satsning på missbruksvård bland annat vid Gävleanstalten har varit framgångsrik.
En utvärdering som Brottsförebyggande rådet har gjort av visar att behandling av intagna med narkotikaproblem leder till att färre återfaller i brott.

Anstalten i Gävle är en av sex så kallade behandlinganstalter. Jan Ohlson är en av de intagna på anstalten i Gävle som får behandling för sitt narkotikamissbruk

– Den är både jobbig och bra. Jobbig på så sätt att man måste reda ut sina problem och varför man håller på som man gör. Men samtidigt så vet man att det blir bra om man ser till alla kompisar som gått igenom tolvstegsprogrammet. Det funkar ju.

I Gävle bedrivs vården enligt tolvstegsprogrammet och drygt 70 intagna genomgår behandlingen. Totalt har kriminalvården 800 behandlingsplatser i landet.

BRÅ:s utvärdering av satsningen visar att av dem som genomgått behandling på anstalt har 11 procentenheter färre återfallit i brott som gett fängelse, jämfört med en kontrollgrupp som inte fått behandling.

– Man ska ju aldrig vara riktigt nöjd naturligtvis för här vill man ju se en nolltolerans. Men om vi tittar på internationella jämförelser står sig dom här siffrorna väldigt väl, säger Svante Lundqvist, regionchef för Kriminalvården i Norrland.

Anstalten i Gävle är särskilt framgångsrik.

– Här bedrivs tolvstegsprogrammet och BRÅ-rapporten visar ett fullständigt genomförande med behandlinganstalt, tolvstegsprogrammet och en vårdvistelse efteråt ger så gott resultat man kan få i den här rapporten. Och där står ju Gävle i dag.

Men trots behandling är återfallsprocenten fortfarande hög - 50 procent av de intagna återfaller trots behandling. Ett problem är att det bildas ett glapp i vårdkedjan när internerna ska slussas ut i samhället.

– Det är där som vi har kvar att jobba tillsammans med kommuner och landsting, säger Svante Lundqvist.

Christine Odén
christine.odén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".