Gävleborg

Landstingmedarbetare på väg till Peking

Landstinget och kommunerna i Gästrikland ligger långt framme i arbetet att med hjälp av ny teknik göra livet enklare för personer med demens. På torsdag åker landstingsmedarbetaren och arbetsteraputen Carina Boström till Paralympics i Peking för att medverka vid en utställning och berätta om arbetet.

– Det är jättespännande att åka ut i stora världen och prata om något som jag jobbar med här hemma till vardags, säger Carina Boström.

Tillsammans med kollegan Anna Rosshagen har Carina Boström nyligen avslutat projektet Teknik och Demens som handlat om hur teknik kan underlätta för personer med demens och deras anhöriga. Det kan bland annat handla om minneshjälpmedel som minskar oron och hjälper dom att orientera sig.

Vid den stora hjälpmedelsutställningen för äldre och handikappade barn som hålls i samband med Paralympics i Peking ska hon bland annat föreläsa om sitt arbete.

Sverige och Landstinget Gävleborg ligger i framkant inom området menar Carina Boström. 

– Den möjlighet vi har fått här i Gävleborg att fokusera på personer med demenssjukdom och deras närstående har gjort att vi kunnat titta på produkter och tekniska lösningar som kan anpassas till just personer med demens.

Christine Odén
christine.oden@sr.se 

Madelaine Drake
madelaine.drake@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".