X2000-tåget sätts istället in i södra Sverige.
Hälsingland

Borttaget X2000-tåg upprör

SJ kommer från årsskiftet att ersätta X2000-tåget som vardagar går mellan Stockholm och Östersund och trafikerar Bollnäs och Ljusdal, med ett långsammare tåg. Det här har upprört politikerna i Hälsingland som tycker att det är ett svek av SJ.

Orsaken till att åtgärden är att resandet i södra Sverige ökar och X2000-tåget kommer istället att sättas in där.

– Vi är väldigt missnöjda med SJ:s agerande. Vi har rustat stambanan för över en halv miljard för att köra snabbt och nu när den är färdigrustad tänker de sätta in långsamma tåg, säger Olle Nilsson-Sträng, socialdemokratiskt kommunalråd i Bollnäs.

Orsaken till att åtgärden är att resandet i södra Sverige ökar och X2000-tåget kommer istället att sättas in där. Restiden blir ungefär en halvtimme längre med det långsammare tåget på sträckan Stockholm-Östersund.

– Vi prioriterar ju de avgångar där vi har flest resenärer som vill åka med tåget, säger Sven Ingvar Håkansson, pressinformatör på SJ.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".