Olycksplatsen utanför Gnarp i mars där en 42-årig kvinna omkom. Foto: SR Gävleborg
Gnarp

Efter dödsolyckor kan korsning stängas

Banverket överväger att stänga korsningen vid järnvägsövergången i Gnarp där två dödsolyckor inträffat på kort tid. Så sent som i söndags omkom en 21-årig man när han kördes på av ett godståg.

De två dödsolyckorna har inte passerat Banverket obemärkt nu när den obevakade järnvägsövergången i Gnarp återigen ska utredas, menar säkerhetschefen Jörgen Nicklasson:

– Det påverkar ju vår bedömning att vi haft två händelser.

Två dödsolyckor
Det var i mars i år som en kvinna omkom sen hon blivit påkörd av ett X2000-tåg. Den efterföljande utredningen visade att sikten är god vid korsningen och att kvinnan helt enkelt varit ouppmärksam.

Den 21-årige man som omkom i söndags stod stilla med sin bil i järnvägsövergången när godståget kom, men omständigheterna kring olyckan är fortfarande oklara och utredningen väntas ta tre månader.

– Vi tittar på om vi kan stänga den här korsningen, säger Jörgen Nicklasson.

Olyckor vid obevakade järnvägsövergångar
Varje år inträffar det 30 olyckor vid plankorsningar där järnväg möter bilväg. Bara i Gävleborg finns finns 200 obevakade plankorsningar utan vare sig bommar eller varningsljus.

Banverket jobbar kontinuerligt med med att bygga bort eller öka säkerheten men det är ett kostsamt arbete som kräver prioritering.

Korsningen i Gnarp har varit uppe till diskussion vid ett par tillfällen, enligt Jörgen Nicklasson.

– Vi har inte fått det gehör vi velat ha för att ta bort korsningen.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".