Grundskolebarnen får skriftliga omdömen

Från och med hösten ska grundskolebarn få skriftliga omdömen i alla ämnen minst en gång per termin. Förut var det förbjudet med ”betygsliknande omdömen” men nu blir det tillåtet.

Det blir också tillåtet att ge så kallade sociala omdömen, det vill säga att skriva hur eleven sköter sig på lektionerna.

– Jag tror att det kommer att bli tydligare både för elever och föräldrar vilka kunskapsmål som eleverna ska uppnå och varför de gör vissa saker i skolan, säger Sofia Nordell, rektor upp till sjätte klass på Solängsskolan i Gävle.

Varje rektor får själv utforma skolans system för skriftliga omdömen. Solängsskolan har köpt in ett datorprogram som ska hjälpa lärarna att strukturera informationen om varje elev och ge konsekventa omdömen. Sofia Nordell tror att de skriftliga omdömena kommer att förändra lärarnas sätt att arbeta med de minsta barnen.

– Jag tror att det kommer att bli tydligare för lärarna vilka kunskapsmål de jobbar mot när de måste skriva ner om eleverna når dem, säger hon.

Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".