Flyktingfamilj får egen bostad

Situationen ljusnar nu något för de fem avvisningshotade syrisk-kurdiska flyktingbarn som i april tidvis tvingades bo ensamma i en rivninglägenhet i Sandviken. Hela familjen hotas fortfarande av avvisning, men barnen ska få en anständig bostad och en chans att träffa sin mamma.
Enligt Harry Eriksson i Asylkommittén i Gävleborg, som engagerat sig i fallet, har migrationsverket lovat bistå flyktingfamiljen med en bostad. Barnen - som tillfälligt omhändertagits i jourfamiljer - ska dessutom beredas tillfälle att en gång i veckan träffa sin mamma som vårdas på sjukhus. Utlänningsnämndens beslut från den 17 januari att inte bevilja familjen uppehållstillstånd står dock fortfarande fast och pappan, Farzanda Mishko, tvingas fortfarande hålla sig gömd undan polisen Familjens advokat Tryggve Emstedt hävdar att familjens splittring orsakats av att Socialförvaltningen i Sandviken diskriminerat flyktingfamiljen genom att inte vidta den rimliga åtgärden att tvångsomhänderta barnen. Om så hade skett, hade avvisningshotet undanröjts och gett tillfälle till nödvändiga utredningar om familjens svåra situation. Sandvikens socialchef Yvonne Bäckius säger i en kommentar till Radio Gävleborg att det är Migrationsverket och inte kommunen som har ansvar för socialt bistånd till personer utan uppehållstillstånd. Hon säger också att det i det här fallet inte fanns någon anledning att tvångsomhänderta barnen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".