Bollnäs

Bollnäs sjukhus sparar på omvårdnaden

Patienter på Bollnäs sjukhus kommer inte längre att kunna få hjälp att duscha och under helgerna när bemanningen är låg kan vissa tvingas stanna i sängen hela dagen. Det befaras bli resultatet när medicinavdelning 5 på Bollnäs sjukhus minskar bemanningen från första oktober.

– Vi går ofta på bristningsgränsen och har otroligt många överbeläggningar här. Och samtidigt blir det personalneddragningar, säger sjuksköterskan Anna Rudman upprört.

Frågan är vilken hjälp som patienterna inte längre ska få på medicinavdelning 5 på Bollnäs sjukhus. I höst ska nämligen personalstyrkan minskas, trots att avdelningen redan är överbelastad.

Avdelningen har 18 vårdplatser men under de senaste åren har de haft i snitt 22 patienter per dygn. Det ligger alltså patienter i korridoren för jämnan.

Idag jobbar åtta personer på dagtid och sex personer på kvällar och helger med att ta hand om patienterna. Från den första oktober blir det en person färre på alla arbetspass. Patienterna är ofta gamla och har svårt och röra sig. Så utöver den medicinska vården behöver de hjälp med allt från att komma ur sängen till att gå på toaletten.

– Vi har fått diskutera vad vi skulle kunna ”låta bli” att göra åt patienterna. Och det kan till exempel vara att erbjuda dem att duscha eller att hämta ut läkemedel på apoteket, säger sjuksköterskan Maria Arousell Elgman.

Hon är både arg och orolig för hur det ska gå för patienterna. Hon tror också att det kommer bli svårt för personalen att neka patienterna den hjälp de behöver, och ser en risk att personalen sliter ut sig.

– Till sist vet man inte hur man ska orka. Risken är att man anstränger sig tills man stupar för att ändå upprätthålla vården kring patienten, säger hon.


Anne Markowski
anne.markowski@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".