Teo föddes i vecka 26. Nu är han drygt tre månader gammal. För hans föräldrar Anna Burström och Kenneth Fahlström var Kängurumetoden ett självklart val. Foto: Maria Sundell SR Gävleborg.
Gävleborg

För tidigt födda barn känguruvårdas

En enkel metod från tredje världen har blivit fullt ut accepterad av sjukvården i Sverige. Det handlar om att hjälpa för tidigt födda barn, och tekniken kallas Kängurumetoden. I Gävleborg används metoden nu i så stor utsträckning som det är möjligt bland för tidigt födda barn.

Kängurumetoden går ut på att det för tidigt födda barnet ligger hud mot hud med sin mamma eller pappa så mycket som möjligt. Tekniken har fått sitt namn just eftersom man försöker efterlikna känguruns sätt att bära sitt barn nära.

Med bara blöja och en liten mössa. Ombonad med filt, handduk eller förälderns tröja.

Kängurumetoden utvecklades i Colombia helt enkelt eftersom det inte fanns kuvöser så det räckte, och på 80-talet började metoden att smyga sig in i den svenska vården. Under åren har forskningen hittat fler fördelar med Känguruvård jämfört med kuvösvård.

- Den största fördelen är ju att den underlättar föräldra-barnkontakt, och att det gör föräldrarna mer engagerade i vården. Det säger Hans Hellgren, överläkare på Barnmedicin i Gävle.

- Sen har man sett många fler fördelar. Föräldrarna tar till sig barnet bättre, det blir snabbare och bättre sjukhusvård, det blir färre infektioner och mammorna kan amma längre. Man kan också se att barnen andas lugnare och får bättre syreupptagning när de sitter känguru på sin förälder.

Barn som väger så lite som 600 gram kan hjälpas av känguruvård, det är bara om barnet är väldigt instabilt eller om det ligger i respirator som det kan bli svårt. I Gävleborg finns ingen respiratorvård för för tidigt födda barn, men på de sjukhus där möjligheten finns, börjar man nu till och med kunna erbjuda metoden för barn i respirator.

- Gränserna för vilka barn som kan vårdas enligt Kängurumetoden flyttas ständigt fram, säger Hans Hellgren.

I början av oktober hålls en stor världskonferens i Uppsala om Känguruvård.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".