Söderhamn

Ungdomar letar knarksvamp i kohage

En lantbrukare i Söderhamn plågas av svampplockare. Det är den narkotikaklassade toppslätskivlingen som lockar ungdomar att bege sig ut i kohagen. I onsdags tog polisen in två personer för förhör och provtagning och de misstänks för ringa narkotikainnehav.

– För två år sedan var det som mest och ifjol var det rätt omfattande. Även i år har det fortsatt men nu blev det stopp när två togs in, men nu bedriver man det här nattetid istället, säger lantbrukaren som vill vara anonym.

– Jag tycker att det är lite otrevligt med en massa främmande människor dygnet runt här.

Det var i onsdags som lantbrukaren fick nog och ringde polisen när han såg att det gick omkring ungdomar i hans kohage. Det är ett brott att plocka toppslätskivling som är narkotikaklassad.

Effekterna av svampen är oberäkneliga enligt Christin Karlsson Stiber på giftinformationscentralen:

– Effekten kan bli den motsatta, så istället för eufori kan man få dödsångest, hjärtklappning och man kan få hallucinationer som är så otäcka att man uppsöker sjukvården.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".