Sören Nordin efter segern i det franska storloppet Prix D`Amerique 1950. Foto: Scanpix.
Trav

Sören Nordin har avlidit

En av de största inom svensk travsport, Sören Nordin, har avlidit. Sören Nordin föddes och växte upp i Forsa utanför Hudiksvall. Han avled i lördags, dagen efter sin 91-årsdag.

Sören Nordin hade en fantastisk karriär och första segern kom redan 1934. 65 år senare tog han den sista vinsten i Italien. Totalt tog han 3 200 segrar i sulkyn men som tränare blev det betydligt fler.

– Sören var fantastisk, det har aldrig funnits en människa och hästkarl som han. Ingen har betytt så mycket för utvecklingen av svensk, ja världens travsport som han. Sören var hela tiden nyfiken och ville veta allt, säger travtränaren Stefan Melander, som lärde känna Nordin bättre än de flesta andra.

Dominerade travet

Sören Nordin började karriären på Solvalla där han tillsammans med sina bröder Gösta och Gunnar kom att dominera svensk travsport i ett halvt sekel.

1950 kom Sören Nordins största seger i Europa när han vann Prix d’Amerique med Scotch Fez. Han var inte rädd, trots en fyra dagar lång tågresa till Paris med en kall godsvagn för sin häst, utan såg det hela som en stor utmaning. Styrkan inför det långa loppet hade han byggt upp i en egentillverkad backe i Spånga där Scotch Fez tränades i intervaller.

Tre år senare vann Nordin som förste svensk Elitloppet med Frances Bulwark.

Efter att ha tagit 21 championat på Solvalla började Sören Nordin se sig om efter nya utmaningar och jaktmarker. I början av 1980-talet flyttade han till USA tillsammans med sönerna Jan och Ulf där en ny Nordin-era inleddes.

Jakt på perfektion

Storloppssegrar kom i massor och 1986 fick Nordin priset som Årets tränare i Nordamerika. Han var den förste skandinav att få utmärkelsen och det var ett pris han var mycket stolt över.

Äventyrslusten fanns fortfarande kvar hos Nordin som i början av 1990-talet, som 73-åring, flyttade till Italien. I drygt tio år var han anställd som privattränare hos familjen Biasuzzi och framgångarna fortsatte.

Över 70 år i sulkyn satte sina spår och Nordin tvingades ge upp tränarkarriären på grund av en värkande rygg, utslitna knän och nedsatt syn. Men sinnet var fortfarande skarpt och in i det sista sökte han efter den perfekta travhästen.

TT/SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".