Gävleborg

Få svampförgiftningar tack vare Tjernobyl

Nu är svampsäsongen här, och med det också flera fall av förgiftning. Ett tragiskt exempel är den femtioåriga kvinna i Göteborg som avled i förra veckan efter att ha ätit lömsk flugsvamp. Men på sjukhuset i Gävle har det hittills varit lugnt och Tjernobylolyckan 1986 tillskrivs en del av förklaringen till det. 

Bara ett fåtal personer har kommit in till Gävle sjukhus efter att ha haft diarré och kräkningar efter misstänkt förgiftning. Det var omkring tio år sedan som ett riktigt allvarligt förgiftningsfall inträffade i länet.

På sjukhusets njuravdelning tror man att Tjernobyl är en stor del av förklaringen till att Gävleborg är förskonat från förgiftningar. Länet nåddes av mycket radioaktivt nedfall efter katastrofen och därför finns en utbredd försiktighet när det gäller att plocka svamp.

I landet är det mellan 50 och 200 personer om året som uppsöker sjukhus för svampförgiftning. Många hör av sig till giftinformationscentralen med frågor om svamp, nära 850 stycken hittills i år.

Det är den vita lömska flugsvampen som är den allra farligaste och den kallas lömsk just eftersom de vanliga giftsymptomen försvinner när giftet tar sig ut i kroppen.

Den är vanlig i Gävleborg och kan förväxlas med champinjoner. Njurdoktorn Ulf Wreges generella råd till svampplockare är att alltid ta det säkra före det osäkra och undvika vita svampar helt.

– Man ska akta sig för dem för det är där den lömska flugsvampen finns.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".