1 av 2
Milkos vd Erik Gumabo säger att ost är en olönsam produkt och därför läggs mejeriet i Bollnäs ned. Mejerichefen Hans Nilsson känner med de anställda. Foto Agneta Sundberg SR Gävleborg.
2 av 2
Håkan Eriksson, klubbordförande Livs var tvungen att hålla tyst i fyra dagar om mejerinedläggningen i Bollnäs och Stina Hågensen som jobbat på mejeriet i 43 år får nu leta andra jobb. Foto Agneta Sundberg SR Gävleborg.
Bollnäs

Mejeriet läggs ner

56 arbetstillfällen försvinner när Milko lägger ned mejeriet i Bollnäs 24 april nästa år. Det beskedet lämnade Milkos VD Erik Gumabon vid en presskonferens i Bollnäs på måndag förmiddag.

Orsaken till nedläggningen är enligt uppgifter från Milko att ost-tillverkningen i Bollnäs är olönsam.

Ysteriverksamheten vid mejeriet startade 1935 och 2001 investerades det för 65 miljoner, men från och med 24 april läggs osttillverkning ned och flyttas till Östersund.

Många har jobbat på mejeriet i Bollnäs över 30-40 år men de kan inte räkna med omplacering inom Milko menar vd:n Erik Gumabon.

Stina Hågensen som jobbat på mejeriet i 43 år trodde in i det sista att hon skulle få behålla jobbet och beskedet om en nedläggning kom som en överraskning.

– Jag trodde säkert att vi skulle bli kvar, säger Stina Hågensen.

Håkan Eriksson som är klubbordförande för Livs och som sitter med i bolagsstyrelsen är kritisk till att facken inte från början fått vara med och jobba med de olika besparingsförslagen utan ställdes inför fullbordat faktum.

– Nu ska de fackliga representanterna för Livs, Unionen och Ledarna träffas för att diskutera hur vi går vidare, säger Håkan Eriksson.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".