gävleborg

Bankrånande polis har gripits igen

En misstänkt oljefifflare i Halmstad har visat sig vara en före detta polis - och bankrånare - från Gävleborg. Den gripne personen är identisk med den polisinspektör i Gävleborg som dömdes för ett väpnat bankrån i Söderhamn för snart fyra år sedan.

I början av förra veckan greps tre personer på ett fartyg i Halmstads hamn. Trion misstänks för momsfiffel med olja och svarthandel, skriver Hallandsposten.

Det visade sig senare att huvudmannen och redaren i härvan var känd sedan tidigare. Mannen är alltså identisk med den polisinspektör i Gävleborg som dömdes för ett väpnat bankrån i Söderhamn för snart fyra år sedan då bytet blev 698 000 kronor.

Efter fängelsetiden har han fått sina personuppgifter sekretessbelagda i folkbokföringen och han har bytt namn.

I mars registreras bolaget Handelshuset i Roslagen AB där den före detta polismannen är vd och styrelseledamot.

Bolaget äger oljetankern Moa af Harg, som polisen i Halmstad misstänker har använts i smugglingen av dieselolja från Danmark.

I går, måndag kom den före detta polisen självmant till polisstationen i Halmstad för att höras om misstankarna och han anhölls berättar kriminalinspektör Göran Henrysson.

– Det kom in uppgifter från allmänheten under sommaren här i Halmstad att det förekom oväsen och att det störde grannarna, berättar Göran Henrysson.

Hur länge polisen spanat på båten vill Göran Henrysson inte kommentera.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista