Funktionshindrade drar Hudiksvall inför rätta

Flera funktionshindrade i Hudiksvall har dratt sin kommun inför domstol. De har krävt hjälp enligt LSS, alltså lagen om särskilt stöd och service, men fått avslag, och sedan överklagat till länsrätten. Hudiksvall ensamt står för hälften av alla LSS-ärenden i länsrätten.
Hudiksvalls kommun har många fler fall av avslagna LSS-ansökningar om särskilt stöd och service till funktionshindrade som har överklagats till länsrätten än andra kommuner i länet. Av dom 12 fall som just nu finns uppe i rätten är hälften Hudiksvalls. Varför det är så här kan inte omsorgschefen där, Mats collin, svara på: -Kanske är det vanligare med avslag hos oss, eller så har vi kanske aktivare brukare och brukarorganisationer som driver de här frågorna, säger han. Länsrätten har bara i år gett tre av fem personer med funktionshinder i Hudiksvall som har överklagat dom avslagna ansökningarna rätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".