gävle

Skitigt på Gävle sjukhus

Gävle sjukhus har så allvarliga brister i hygienen att patienter fått städa själva. Landstingsledamoten Inger Landberg kräver nu svar från landstingsledningen sedan hon tagit emot ett femtontal samtal från upprörda patienter.

Det centerpartistiska landstingsrådet Inger Landberg kräver nu svar av landstingsledningen om hur städningen sköts. Hon vill också ha reda på vem som ser till att sköterskornas handhygien sköts på rätt sätt.

Flera patienter klagar på att sjuksköterkorna slarvar med handhygienen och är rädda för att smittor sprids.

Men det är framförallt de lortiga toaletterna som upprör.

Inger Bodin, verksamhetschef för Länsservice som sköter städningen, säger att personalen har utbildats i hygienfrågor av specialister på området så sent som i våras.

På Gävle sjukhus städas det en gång om dagen under vardagar, under helgerna får sköterskorna hålla efter så mycket de hinner.

Vi kan också berätta att Länsservice just nu för samtal med flera av Landstingets divisionschefer om att städa de hårdast belastade vårdavdelningarna även på helger. Besked väntas före årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista