Funktionshindrade får vänta flera år på hjälp

Situationen är värre än nånsin när gäller insatser för stöd till funktionshindrade i Gävle kommun. Det är 75 funktionshindrade personer i Gävle som har beviljats insatser enligt LSS, alltså lagen om särskilt stöd och service, men de har ändå inte fått någon hjälp, trots att många av dem har väntat flera år.
Det är mer än dubbelt så många människor idag jämfört med år 2001, som inte har fått den hjälp dom har rätt till av Gävle kommun. Det visar en granskning som Radio Gävleborg har gjort. För två år sedan var det 33 personer som väntade på hjälp och i dag är det alltså 75 personer med funktionshinder som väntar på den hjälp som kommunen redan lovat dem. Det kan ändå dröja flera år innan de verkligen får hjälpen. En person som står i kö har till exempel väntat sedan 1998 på ett särskilt boende. Det här sker trots att Socialstyrelsen säger att kommunen måste ge hjälpen så snart som möjligt och det är bara för boendebeslut som man ger en frist på upp till tre månader. Men flera års väntan är alltså alltid ett brott mot reglerna. Helena B Jansson arbetar med dom här frågorna inom omvårdnad i Gävle: -Vi behöver ju bli bättre på att se tillströmningen av beslut. Sedan finns det ju alltid svårigheter med att få tag på kontaktpersoner och bostäder. Och det beror kanske inte bara på aspekter som vi inom kommunen kan påverka, säger hon.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".