Gävle

Militären blir kvar i Gävle

Regeringen gör nu en kovändning och stoppar det förslag som Försvarsledningen föreslog tidigare i år att den militära Gävleborgsgruppen i Gävle skulle läggas ner.

Den militära gruppen med sexton anställda som ger service och utbildning åt länets två hemvärnsbataljoner kommer alltså att bli kvar i Gävle, uppger den moderata riksdagsledamoten Tomas Tobé till Radio Gävleborg.

(Tidigare i år föreslog alltså Försvarsledningen att lägga ned den viktiga servicegrupp på 16 personer som stöttar länets två hemvärnsbataljoner där 1100 frivilliga ingår.

Flera ledande politiker i länet har vittnat om hemvärnets förestående död om gruppen skulle försvinna. Men nu rivs alltså förslaget oväntat upp av regeringen och Gävleborgsgruppen blir kvar.

Hemvärnet utgör en stödfunktion vid kriser och katastrofer. Så sent som i somras hjälpte de till vid de stora skogsbränderna i Hassela.

Christian Höijer
christian.hoijer.@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista