Skutskär

Heltidsbrandkåren ryker

Nedläggningen av heltidsbrandkåren i Skutskär innebär att 14 tjänster försvinner från Gestrike räddningsstjänst. I Skutskär är stämningen dämpad efter beskedet att heltidskåren byts ut mot en på deltid.

På brandstationen i Skutskär är stämningen låg, även om beskedet hängt i luften under en längre period.

Styrkeledaren Ali Riekki har varit med under de tio år som Skutskär haft en heltidskår.

– Vi har ju byggt upp en heltidorganisation och nu förlorar vi en massa rutin och kunskap helt enkelt, säger Ali Riekki. Nu måste vi bygga upp en helt ny brandkår känns det som.

Att heltidskåren startade i Skutskär för tio år sen beror på kommunens stora företag Stora Enso som sköt till de miljoner som behövdes.

Men nu vill Stora Enso sköta sitt säkerhetsarbete på annat sätt och det innebär slutet för heltidskåren i Skutskär.

Heltid blir deltid

För Gestrike räddningstjänst - där fem kommuner ingår, däribland Älvkarleby - innebär beskedet att 14 tjänster försvinner och att det tiotal deltidsanställda som finns idag behöver dubbleras.

– Vi behöver rekrytera fler medarbetare som vill jobba deltid samtidigt som vi måste avveckla heltidstjänster och det är en utmaning, säger Mats Granat, räddningschef på Gestrike räddningstjänst.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista