Bollnäs

Prisas för arbete mot dopning

Bollnäs kommun har fått pris för sitt arbete mot dopning. Det är Dopingjouren vid Karolinska Universitetssjukhuset som ger kommunen en utmärkelse för att de bland annat tagit initiativ till flera utbildningar.

Det är alltså samarbetet mellan olika aktörer i Bollnäs som gjort att Dopingjouren vid Karolinska Universitetssjukhuset väljer att uppmärksamma kommunen.

Anna Hammarström är träningskoordinator i Bollnäs kommunen:

– När vi har samlats till utbildningsträffar så har det varit människor både från kommunens sporthallar, personal som jobbar med gym, idrottslärare, ungdomsledare och från polisen. Det är det samarbetet som gjort oss unika.

Diplomeras i Stockholm
Och på torsdagen åker Anna Hammarström och Christer Skoglund, som jobbar med drog- och dopningsfrågor i kommunen, till Stockholm för att ta emot diplom och föreläsa om vad andra kommuner kan lära av Bollnäs.

Hur pass vanligt det är med dopning i Bollnäs är svårt att veta men att det förekommer finns det ingen tvekan om menar Anna Hammarström.

– Dopning har alltid funnits och det gör det fortfarande.

Beslag av dopning ökar
Polisens beslag av dopningspreparat ökar markant under de senaste åren i hela Sverige. Men för att komma till rätta med det problemet tror Christer Skoglund att det finns en relativt enkel lösning:

– Malmö är en central station för dopningspreparat. Där skulle jag vilja utvidga med mer personal och hundar för att komma åt problemen.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista