Gävle

CUF-kassören häktad

Den före detta kassören i Centerns Ungdomsförbund i Gävle, som greps på Arlanda under onsdagen har häktats. Mannen anklagas bland annat för att ha förskingrat pengar från ungdomsförbundet och har också erkänt brottet.

Vid häktesförhandlingen kunde åklagaren Magnus Berggren berätta att mannen tagit pengarna för att kunna bosätta sig på Filippinerna.

Den 31-årige före detta kassören i Centerns Ungdomsförbund i Gävle greps vid Arlanda flygplats i onsdags, då han kom från Filippinerna där han utvisats. Redan vid det första förhöret med åklagaren erkände mannen att han förskingrat en kvarts miljon kronor ur Centerns Ungdomsförbunds kassa.

– Under 2004 bestämde han sig för att flytta utomlands till Filippinerna, och då behövde han kapital och såg sin chans, berättar åklagaren Magnus Berggren under häktesförhandlingen.

I rättssalen sitter den före detta CUF-kassören, han har rödblont hår och är klädd i gröna häkteskläder. Han tittar upp på åklagaren och händerna rör sig nervöst över ansiktet.

Tingsrätten beslutar att mannen, som varit häktad i sin frånvaro ska vara fortsatt häktad eftersom det finns risk att han flyr och att han fortsätter begå brott.

31-åringen har också erkänt att han fortsatt begå brott i Filippinerna, där han befunnit sig sedan 2005. Det har han gjort för att försörja sig.  Han har där lurat till sig pengar från folk genom falska auktioner på internet. Totalt handlar det om 161 000 kronor från 129 personer.

Under tiden i Filippinerna har mannen även gift sig med en filippinska och fått ett barn. I början av sommaren greps mannen av de filippinska myndigheterna eftersom han saknade giltigt pass.

– Han har under en lång period låtit det här mogna inom sig och han har vetat om att han varit efterlyst, säger mannens försvarare advokat Lars Ståhlberg och fortsätter:

– Jag tycker det ser ut som han mår bättre nu efter att han erkänt.

Det finns gott om bevis mot mannen och åklagaren Magnus Berggren vid internationella åklagarkammaren i Uppsala räknar med att väcka åtal mot mannen innan oktober är slut.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista