1 av 2
Soppa till lunch i Gävle idag. Foto: Anders Ekholm
2 av 2
Många sallader serverades i Ockelbo. Foto: Anders Ekholm
Gävleborg

Stora skillnader på skollunchen i Gävleborg

Det finns stora skillnader i länet när det gäller luncherna i skolan. I Ockelbo kommun satsar man nära nio kronor per mattallrik för eleverna. I Gävle - fem kronor och sextio öre.

Genomsnittet i Sverige ligger på sju kronor enligt en undersökning gjord av organisationen Skolmatens Vänner.

Förklaringen till den dyra skollunchen i Ockelbo kan vara att råvarorna blir dyrare när litet centralkök köper in varorna, men också att Ockelbo satsar på att skolor i närområdena tillagar maten själv samt att man bereder och serverar ett stort utbud av sallader. 
-Maten är god här, säger eleverna på Perslundaskolan som rensar faten så det kanppt blir några rester kvar.


Världsledande företag sköter skolamaten i Gävle

Gävle har däremot lagt ut all skollunch på entreprenad. Det är företaget Sodexho med en omsättning på över två miljarder som sköter den biten. Det kan vare en anledning till att varje mattallrik blir så billig. Sodexho är ett världsledande företag när det gäller inköp av råvaror. 

Gävleelever tycker inte om maten

Enligt den senaste enkätundersökning som Gävle kommun har gjort där eleverna får tycka till om maten, så var resultatet nedslående. Skoleleverna skrev där att de inte var nöjda med maten.
- Ja, det går inte att komma undan att eleverna inte tycker att maten är ok, säger Svante Bertilsson som ansvarar för kostupphandlingen i Gävle kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista