Kommunens samordnare Dick Nilsson och stadsarkitekt Mats Ökvist. Foto: Christian Höijer SR Gävleborg
Söderhamn

Stopp för bostadsområde vid Söderhamnsfjärden

De långt gångna planerna på en fiskelägesliknande bostadsidyll på Sandviksudden vid Söderhamnsfjärden stoppas av länsstyrelsen. Något som förvånar kommunen.

– Det är i frågan om strandskyddet som kommunen och länsstyrelsen har en avvikande mening, säger kommunens samordnare Dick Nilsson.

– Är det ett strandskydd på 300 meter kan man göra avsteg från det om det finns särskilda skäl men på det här området anser vi att det inte finns de särskilda skälen, säger Maritha Hillblom på länsstyrelsen.

På internetsidan sandviksudden.se kan man ta del av Söderhamns kommuns stora framtidssatsning för att skapa attraktionskraft på boendesidan.

Det handlar om ett nytt bostadsområde med 35 tomter och två inplanerade marinor på Sandviksudden som ligger några kilometer öster om stan, där Söderhamnsfjärden breder ut sig med en vidunderlig utsikt i söder.

Satsningen är en del i det stora visionsarbete som kommunen tagit för 2012. Men nu har planerna på ett idylliskt fiskeläger alltså grusats rejält.

Från kommunens sida förväntade man sig ett skriftligt samrådsbesked och en fortsatt diskussion hur länsstyrelsen ställer sig i strandskyddsfrågan för området.

Istället kom ett definitivt beslut på att två av de tre bostadsområdena på Sandviksudden stoppas. Nu är positionerna låsta enligt stadsarkitekt Mats Ökvist.

– Vi måste få klarhet i de här frågorna, så är det ju, säger Mats Ökvist. 

Anledningen till att kommunen lagt ned så mycket arbete på Sandviksudden är att de anser att det finns skäl att upphäva strandskyddet, eftersom det har stått ett sågverk med tillhörande arbetarbostäder på platsen. Kommunen har också kartor från 1920-talet som visar hur det en gång sett ut.

Men det är ingenting som vinner gehör hos länsstyrelsen som hävdar att området nu övergått till naturen igen och dessutom är ett attraktivt utflyktsmål med stora naturvärden.

Kommunen har en avvikande uppfattning och menar tvärtom att området ska göras mer attraktivt för såväl allmänhet som de boende. En överklagan har nu ställts till regeringen.

– Det tycker jag är bra för då får vi det här prövat på regeringsnivå, säger Maritha Hillblom.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista