Gävleborg

Niorna ha svårt med matematiken

Mer än var tionde elev som gick ut nian i våras saknar godkända betyg i svenska, engelska eller matematik. De allra flesta stupar på matematiken.

åttondeklassaren David Hedberg, en av de tusentals elever som varje dag tragglar tal.

– Jag är ju sämst på det så jag tycker det är jobbigt, inte så kul, säger David Hedberg som den här dagen kämpar med multiplikation med decimaltal.

David är inte ensam om att ha det besvärligt med matten. I Gävleborg underkändes 8,3 procent av niorna våren 2007 och det är sämre än riksgenomsnittet på 7 procent.

Utbildningsdepartementet kräver nu en nationell uppryckning sedan det visat sig Sverige halkar efter de flesta andra länder sett.

Davids lärare John Lindgren bekräftar den här dystra bilden:

– Om man jämför matten i grundskolan är nivån fantastiskt mycket högre i de flesta andra länder, men de fattar inte riktigt vad de gör, säger John Lindgren.

Men kan man vara bra i matematik utan att förstå vad man gör?

– Man kan lära sig tekniker utan att förstå varför och det är förståelsen som jag hoppas och tror att vi får in i våra elever.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".