De två män som i tisdags rånade Nordeakontoret i Gävle är nu häktade. Foto: Madeleine Drake
Gävle

Nordearånarna häktade

De två män, 26 år och 29 år gamla, som i tisdags greps på bar gärning när de rånade Nordeas bankkontor i Gävle är nu häktade, på sannolika skäl misstänkta för rån.

Under häktesförhandlingen läste åklagaren Therese Stensson ur ett vittnesförhör med en man i bankpersonalen. Han drabbades av panik och när 26-åringen slog sönder rutan med en kofot flydde mannen ner i bankens källare.

– Han öppnade en dörr med sin lås bricka och gick först in i duschen och drog igen skjutdörren. Han tänkte på om de som tagit sig in sett honom springa ner och om de skulle komma efter honom, han var livrädd.

Samtidigt som bankmannen flyr ner i källaren gömmer sig fyra stycken i bankpersonalen under ett skrivbord, fler av dem gråter.

Drygt en halv miljon kronor
Under förhandlingen framkommer också att rånarna får med sig totalt fyra värdekassetter från banken, som innehåller nästan 600 000 kronor.

Det finns bilder från en övervakningskamera som visar hela händelseförloppet.

Tingsrätten beslutar att häkta männen, på sannolika skäl misstänkta för rån. 26-åring, som enligt åklagaren var den som var inne i banken, erkänner stöld men förnekar rån. 29-åring nekar däremot till anklagelserna helt.

Trots att männen inte uttalat något direkt hot mot bankpersonalen så väljer åklagaren att rubricera brottet som rån. Hon menar att hela situationen varit mycket hotfull.

– De har varit svartklädda och maskerade med motorcykelhjälm med visiret nedfällt och man har hållit i en kofot. Man har också haft kofoten i handen inne på banken och det är det som gör att jag anser att det är ett hot.

Hur ser du på de bevis som finns mot männen?

– Det är ett bra bevisläge eftersom de tas på bar gärning i princip och det finns en övervakningsfilm som har filmat det hela.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista