Gävleborgspolisen kontrollerade hur Gästrikekrogarna sköter sin alkoholservering.
Gästrikland

Poliser på krogrunda

Krogar runtom i Gästrikland fick natten mot lördagen besök av 19 festklädda poliser och 4 alkoholhandläggare. Uppdraget var att kontrollera krogarnas servering och säkerhet. De upptäckte bland annat problem med brandsäkerheten.

När det gäller serveringen var Josef Wiklund, biträdande närpolischef i Söderhamn, nöjd med det han såg. Men ett annat mycket allvarlig problem upptäcktes på många ställen.

– Vi dokumenterade ganska mycket brister i mångas brandsäkerhet, nödutgångarna var inte tillgängliga. Det kunde stå bord och stolar i dem och i ett fall var det fullt med papperskartonger i hela nödutgången. Det är ju inte bra om det skulle bli en brandutveckling, säger Josef Wiklund.

Krogar, polis, kommuner, brottsförebyggande rådet och folkhälsoinstitutet. Alla har sin del i metoden ”Ansvarsfull servering”. Gårdagens aktion var en del i den metoden som i grund och botten handlar om att ju fullare krogbesökare är, desto mer våld uppstår och desto fler olyckor inträffar.

Den för kvällen uppklädda polisen kontrollerade också om det fanns glaskross på golven och hur toaletterna såg ut. Men framförallt handlade det om att se hur observant serveringspersonalen är.

– De som inte kan fästa blicken eller stå upprätt, ögonlocken faller ihop. Det är sådana bitar vi kan titta på och se om de blir serverade.

Ett par sådana fall upptäcktes under nattens kontroller. Sedan handlar det om att serveringspersonalen ska veta vem som dricker det de säljer.

– Det är ett av problemen som vi upptäckte i Hälsingland där det fanns restauranger som serverade helrör. De måste göra sig vissa om att den här alkoholen inte kommer till någon som är underårig eller att den delas med personer som redan är alldeles för berusade.

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".