Ljusdal

Stefan Andersson avgår

Nu meddelar moderata oppositionsrådet i Ljusdal Stefan Andersson att han avsäger sig sina förtroendeuppdrag, efter att moderaternas förbundsstyrelse i Gävleborg uppmanat honom att avgå. Orsaken är att den konflikt som funnits har eskalerat den senaste veckan och att situationen nu är ohållbar.

En av de kvinnor som hävdat att Stefan Andersson uppträtt hotfullt och förföljt henne arbetar för Ljusdals kommun och situationen på arbetsplatsen var ansträngd efter avslöjandena.

I fredags meddelade kommunledningen att oppositionsrådet inte längre kunde arbeta kvar i kommunhuset.

”Om det hade handlat om förtroendevalda i våra partier hade vi för länge sedan uppmanat honom att avgå.”, sa Ljusdals kommunalråd Marit Holmstrand och Sören Görgård i ett gemensamt uttalande.

I lördags meddelade så moderaternas ordförande i Gävleborg Margareta B Kjellin att man uppmanade honom att avgå.

– När han kom tillbaka den här veckan har vi fått beskrivet att konflikten som vi trodde att han skulle kunna hantera och lösa istället har eskalerat och det är ohållbart, säger Margareta B Kjellin.

I samband med uppmaningen bekräftade alltså Stefan Andersson att han avgår. Men han är kritisk till hur det hela har gått till och anklagar kommunledningen i Ljusdal för att ha gjort en kovändning i frågan.

– De hade väl tryck bakifrån de egna leden att de måste ta avstånd eller hur man ska uttrycka det, för tidigare har de till mig uttryckt att de ger mig sitt fulla stöd, att de har respekt för mig politiskt och så vidare. Att vända från den ena dagen till den andra, det känns som att det var för att lyfta över allt ansvar på mig och på moderaterna, säger Stefan Andersson.

Nu är det upp till moderaterna i Ljusdal att fatta beslut om vem som ska efterträda honom.

Torbjörn Näslund
torbjorn.naslund@sr.se

Linnea Ericsson
  linnea.ericsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista