Ljusdal

Skolchef i Ljusdal lovar behålla kvalitet

Minskad personal på fritids föreslås när Ljusdals kommun ska spara pengar, men skolchefen lovar att bibehålla kvaliteten.

När förslaget om större barngrupper kom i början av veckan protesterade bland annat personalen på Nybo skola.

– Hos oss skulle det innebära 0,65 tjänst mindre och det kommer att påverka barnen eftersom vi har så många barn inskrivna, säger Maud Jonsson på Nybo skola.

700 000 kronor beräknar man kunna spara genom att minska på personalen på fritids. I en skrivelse till kommunen protesterade pedagoger och ombud för lärarförbundet mot indragningarna.

En av de saker som man var mest orolig för var att den samlade skolgången, som görs möjlig på grund av fritidspedagogerna, skulle vara hotad.

Men nu säger kommunens skolchef Stefan Möller att det inte är aktuellt.

– Vi höjer nyckeltalet från 14 till 14,8 barn och det är fortfarande långt under vad man har per person i jämförbara kommuner. Ur den aspekten kan jag inte tycka att det är en så jättestor fråga, säger Stefan Möller.

På skolor som till exempel Nybo hävdar man att när man förändrar nyckeltalen så försämras också möjligheten att ha en samlad skolgång. Har ni beräknat konsekvenserna av det här?

– Man kan inte gör dem tvärs av på det sättet så att den samlade skoldagen äventyras, det är inte alls så. Jag har diskuterat det här med rektorn exempelvis, och jag ser att den samlade skoldagen inte ska vara hotad.

Linnea Ericsson
linnea.ericsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".