Ljusdal

Protester från personal bakom avgången

Stefan Andersson tvingades att avgå som oppositionsråd i Ljusdal i helgen. En orsak var att han i förra veckan krävde att kommunen skulle avskeda Louise Albansson som i februari polisanmälde honom för ofredande.

Stefan Andersson avgick som oppositionsråd i Ljusdal i lördags efter att före detta flickvänner vittnat om psykisk misshandel, hot och förföljelse.

Han uppmanades i lördags till att avgå av sitt eget parti med hänvisning till att konflikten på arbetsplatsen hade eskalerat, men man gick inte in på några detaljer.

Stefan Andersson själv säger att han avgår eftersom han inte längre kan samarbeta med kommunledningen i Ljusdal.

– Då finns det ingen annan lösning än att avsäga sig uppdraget. Det funkar inte, det har varit för dålig stämning, säger Stefan Andersson.

Krävde tidigare flickväns avgång
I dag framkommer uppgifter om att personal protesterat, bland annat på grund av att Stefan Andersson försökt påverka personalpolitiken. Kommunchefen Kerstin Hassner bekräftar att Stefan Andersson talat med henne om flyttning av personal.

Enligt vad Radio Gävleborg erfar så har Stefan Andersson, som oppositionsråd för moderaterna i förra veckan, krävt att utredaren Louise Albansson ska avskedas från sitt arbete på kommunen. De två hade tidigare ett förhållande som enligt henne urartade till hot och förföljelse när hon gjorde slut.

Men det blev inte Louise Albansson som fick flytta på sig. Det blev istället Stefan Andersson som avgick efter att först kommunalråden i Ljusdal och sen Moderaterna i Gävleborg krävde det av honom.

– Jag tycker det var ett klokt beslut. Oron har ökat den senaste veckan, framförallt bland personalen, säger kommunalrådet Sören Görgård.

Uppmärksamheten dålig för moderaterna
All den uppmärksamhet som Stefan Andersson orsakat har inte varit bra för moderaterna, det menar Maria Molin, vice ordförande för moderaterna i Ljusdal.

– Det har inte varit roligt och vi hoppas att vi slipper det här i fortsättningen.

Hur har det här påverkat partiet?

– Det har inte varit bra. Vi vill vinna tillbaka väljarnas förtroende. Det kommer vi jobba stenhårt för, säger Maria Molin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".