Eklundrättegången

Livstid för Anders Eklund

Det blev som väntat livtids fängelse för 43-årige Anders Eklund från Torsåker när Falu tingsrätt kl 11 meddelade sin dom. Eklund fälldes bland annat för morden på Engla Höglund i Stjärnsund och Pernilla Hellgren i Falun. Han dömdes också för att ha försökt våldta en kvinna i Sandviken.

Eklund döms även för grov våldtäkt, grov våldtäkt mot barn, försök till våldtäkt och barnpornografibrott.

Livstidsdomen väntad
Därmed bekräftades alla förhandsspekulationer kring den väntande domen. Alla bedömare har förutspått livstidsstraff och inte ens Eklunds advokat Leif Silbersky har funnit anledning att protestera mot livstidsstraffet. Däremot har han understrukit att Eklund måste få vård i fängelset.

Har erkänt
Eklund erkände båda morden efter att vid ett förhör ha konfronterats med DNA-bevisning i Pernillafallet.

När två rättspsykiatriska utredningar sedan kunde visa att Eklund visserligen är psykiskt störd, men inte så allvarligt att han inte kan dömas till fängelse, var straffet ganska lätt att fastställa säger Lars Eklycke, rättens ordförande:

- Vi kom fram till att Eklunds två mord var och ett för sig förtjänade livstidsstraff. I och med det blir den gemensamma påföljden också livstid, konstaterar han.

Skadeståndet lägre än begärt
Eklund döms att betala totalt 860 000 kronor i skadestånd till de anhöriga, vilket är ett lägre belopp än yrkat. De anhöriga får omkring 75 000 kronor vardera. Enligt Lars Eklycke är det nuvarande rättspraxis som inte tillåter högre skadestånd.

Eklunds advokat Leif Silbersky säger i en kommentar att livstidsdomen inte var någon överraskning, men även att skadeståndsanspråken var oväntat låga.

Troligen ingen överklagan
Silbersky sa omedelbart efter domen att det sannolikt inte kommer att bli aktuellt att överklaga Falu tingsrätts dom till Hovrätten. Det finns inga förutsättningar till en annan bedömning i högre instans, konstaterar han:

- Samtidigt ska jag förstås rådgöra med min klient. Men mycket talar för att vi inte kommer att överklaga, säger Leif Silbersky.

”Domen har inte varit det jobbigaste”
För Englas mamma Carina Högblom gjorde domen varken till eller från.

– Ingen dom eller pengar kan ge oss Engla tillbaka. Det är inte det här som har varit jobbigast, säger hon.

Däremot tycker hon att det är läskigt att Anders Eklund nu får sitta i fängelse och kan höra de radiointervjuer som hon deltar i.

– Antagligen så sitter han och lyssnar på dig och mig nu och det känns jobbigt. Jag vill vara i fred från honom, säger Carina Högblom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista